En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Uppföljningsintervju med Henrik Johansson

Vi är nu alla nyfikna på vad som har hänt sen sist. Vad var bland det första som hände efter intervjun?
 
Intervjun svarade jag på i slutet av 2013, några månader efter att min debutroman, Av kött och blod, kom ut. Jag inledde 2014 med att studera de äldre delarna (från antiken till romantiken) av litteraturhistorien: jag pluggade litteraturvetenskap. Det kom också att prägla mitt skrivande förra året: jag skrev mer och mer om litteratur i form av essäer, analyser och recensioner. Jag skrev inte lika mycket skönlitteratur men lärde mig väldigt mycket och breddade mitt läsande, och i förlängningen antar jag gav det mig mer möjligheter i mitt eget skrivande. Fler verktyg.
 Under hösten 2014 och våren 2015 pluggade jag till skrivpedagog.
 På det stora hela arbetar jag nu med litteratur på flera olika sätt, medan jag i början enbart skrev prosa.
 
 
Hur har du jobbat vidare för att sprida info om dig och ditt skrivande?
 
Jag har bloggat mindre men skaffade en facebooksida. Sedan publicerar jag noveller, dikter, recensioner och dylikt på olika ställen, främst tidningar, och pratar i de sammanhang där jag blir inbjuden. Men jag har inte arbetat på något speciellt sätt med att sprida info. Jag tänker mig att det är bättre att folk läser texter av mig och därigenom blir intresserade än att de till exempel se annonser eller klistermärken.
 
 
Har det du producerat blivit bemött av läsare och media på det sättet du förväntat dig?
 
Jag väntade mig att den roman jag skrev på Författarskolan skulle bli antagen av ett förlag, det förväntar jag mig med allt jag skriver … men så blev det inte.
 
Annars: på ett ungefär. Jag trodde att min debutroman mer skulle ses som ett debattinlägg om villkoren för anställda inom restaurangbranschen, men den skönlitterära formen verkar göra att den läses som ”enbart” en berättelse. Med mina kortare texter varierar det lite. Det är svårt att veta vilka som kommer väcka intresse och få spridning. Någon av mina noveller har vandrat vidare till nya läsare och antologier, medan andra, som jag ibland varit mer förtjust i, inte verkar ha fått samma gensvar. Enskilda läsare har så i stort sett enbart varit positiva. Jag tänker mig väl också att de läsare som inte gillar vad jag skrivit inte bemödar sig med att framföra det.
 
 
Vad gäller marknadsföring, finns det något du hade velat göra annorlunda?
 
Jag är fortfarande kluven till att deckarbiten i Av kött och blod hamrades in så hårt på omslaget och baksidan. Av kött och blod fick över trettio recensioner, vilket är väldigt mycket för en debutroman på ett litet förlag. Antalet recensioner har att göra med en medveten satsning mot bokbloggarna. Det var lyckat.
 
 
Vad ägnar du dig åt just nu?
 
Jag skriver på heltid (när jag inte vabbar …). Mer specifikt en roman. Vid sidan om arrangerar jag en del författaruppläsningar på Poeten på hörnet i Malmö, jag är med i skrivkooperativet Skalla, gör mitt bästa för att introducera några japanska författarskap till svenska, samt skriver krönikor för Arbetaren och en del recensioner till Mål & Medel. Jag har inga problem med att fylla dagar. Men de senaste åren har jag studerat parallellt med allt det andra, och då har det egna skrivandet lidit. Nu ska det prioriteras ett tag.
 
 
Hur ser din plan ut med ditt framtida skrivande?
 
De närmsta månaderna ska gå till att få färdigt ett utkast till en ny roman med arbetsnamnet Baklandet. Sedan får jag se. Jag är också lite sugen på att ha ett deltidsjobb, kanske som kock. Jag är inte så lockad av att skriva på heltid, som jag gör nu. Det blir för ensamt och för lite pengar.
 
 
Finns det något övrigt du vill berätta?
 
Att skriva på samma text fem dagar i veckan är väldigt givande för mitt romanbygge. Jag befinner mig i en skrivbubbla och slipper arbeta med att gång på gång ta mig in i världen, historien och karaktärerna. Däremot gör det mig en smula disträ och jag har svårare att ta tag i andra texter, som att svara på den här intervjun till exempel, så det får jag be om ursäkt för.
 
 
http://hjohansson.blogspot.se
 
https://www.facebook.com/forfattarhenke
 
För att läsa första intervjun med Henrik, klicka här
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: