En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Uppföljningsintervju med Annika Estassy

Vi är nu alla nyfikna på vad som har hänt sen sist. Vad var bland det första som hände efter intervjun?

När jag intervjuades senast hade jag precis debuterat med romanen Solviken. Bland det första som hände efter intervjun var att ett ljudboksförlag, HörOpp, ringde mig och frågade om de fick ge ut Solviken som ljudbok. Vilket det naturligtvis fick. Ljudboken kom ut i november och gjorde strålande ifrån sig. Och så började jag skriva på mina andra roman, Croissants till frukost, en fristående fortsättning på Solviken. I januari 2014 kom Solviken ut som pocket hos Månpocket och upplagorna gick åt som smör i solsken. Jag tror att vi alla blev överraskade över hur bra boken såldes och förlaget fick göra flera omtryck. Det som också hände var att en litterär agent, Carina Deschamps, hörde av sig till mig och frågade om jag var intresserad av att representeras av henne. Jag tackade förstås ja och Carina har varit ett fantastiskt stöd och bollplank sedan dess.

 

 

Hur har du jobbat vidare för att sprida info om dig och ditt skrivande?

När det gäller marknadsföring förlitar jag mig mycket på mina förlag. Samtidigt är jag aktiv på sociala medier och bloggar. Tack vare mitt ordinarie jobb har jag ett stort kontaktnät som hjälper mig att sprida information om mina böcker. Men jag har framför allt läsarna och bokbloggarna att tacka för att mina böcker blivit kända för allmänheten.

 

Har det du producerat blivit bemött av läsare och media på det sättet du förväntat dig?

Båda mina böcker har fått i huvudsak positiva recensioner och omdömen, och läsarna verkar gilla dem. Inte alla förstås, det vore omöjligt. Det är inte alltid som jag själv gillar en bok som någon av mina vänner älskar. Men man kan säga att responsen blivit som jag hoppades!

 

Vad gäller marknadsföring, finns det något du hade velat göra annorlunda?

Många gånger är det nästan hopplöst att utvärdera resultatet av en marknadsföringsinsats. Har böckerna sålt bra p.g.a. en annons i en tidning eller skulle de ha sålt lika bra även utan annonsering? Så klart att det hade varit häftigt med en stor annonskampanj på bussar och i tunnelbanan till exempel men det gäller att vara realistiskt också!

 

Vad ägnar du dig åt just nu?

Just nu väntar jag på att min redaktör ska återkomma med synpunkter på det som ska bli min tredje roman. Manuset har antagits av Norstedts förlag som kommer att ge ut det i samtliga format, dvs såväl inbunden som pocket, e-bok och ljudbok, nästa år. Det känns fantastiskt att Sveriges näststörsta förlag vill jobba med mig och min roman! Arbetstiteln är Alla dessa hemligheter och boken är en fristående fortsättning på Solviken och Croissants till frukost. Men jag har även påbörjat arbetet med Manus 4 …

 

Hur ser din plan ut med ditt framtida skrivande?

Jag jobbar heltid på Studieförbundet Vuxenskolan och tänker fortsätta med det. Det är skönt att i dags läge slippa skriva för brödfödan. Mitt skrivande måste därför anpassa sig efter mina arbetstider. Jag kommer alltså att fortsätta skriva på kvällar, tidiga morgnar och helger. Jag hoppas kunna släppa en ny bok vartannat år.

 

Finns det något övrigt du vill berätta?

Jag vill passa på att tacka alla mina läsare! Varje vecka är det någon som hör av sig för att berätta hur mycket de tycker om mina böcker. Det är sånt som får ett författarhjärta att ta små glädjesprång!

 

Första intervjun med Annika kan du hitta här

Uppföljningsintervju med Torbjörn Ohlsson

Hur gick det sen?

 

Vi är nu alla nyfikna på vad som har hänt sen sist. Vad var bland det förstasom hände efter intervjun?

Svårt att komma ihåg vad som hände direkt efter intervjun, mer än att jag fortsatte att skriva regelbundet och att jag ofta var ute och pratade om mitt skrivande. Men en mycket rolig sak som hände under 2013 var att jag fick en förfrågan om att skriva en berättelse som skulle uppföras som dansteater. Det var från samma dansstudio, Wendlas dansstudio, som våren 2012 uppförde min roman ”Girighet eller Makt” vid några tillfällen. Ägaren till dansstudion hade uppskattat vårt samarbete och därför fick jag frågan. Den berättelse som jag skrev hette Zarah och handlade om en tonårstjej med trasiga familjeförhållanden, positiv och negativ gängbildning och mycket musik. Det finns både bilder och lite text från Zarah, på min hemsida.

 

Hur har du jobbat vidare för att sprida info om dig och ditt skrivande?

Förutom att jag ofta är ute och pratar om mitt skrivande, så är närvaron på sociala medier det viktigaste. Till det kommer att jag bloggar och frilansar hos en lokaltidning. Brukar bidra med 2 – 4 artiklar varje månad.

 

Har det du producerat blivit bemött av läsare och media på det sättet du förväntat dig?

Bättre än väntat. Mottagandet av min bok, blogginläggen, tidningsartiklar har varit mycket positivt.

 

Vad gäller marknadsföring, finns det något du hade velat göra annorlunda?

Det jag själv gjorde är jag nöjd med. Men givetvis går det göra mera. Mera av allt. Mera sociala medier, mera föredrag m.m. men i stort är jag nöjd.

 

Vad ägnar du dig åt just nu?

Jag har en fristående uppföljare klar. Den heter GULDFEBER och jag bedömer att den kan komma ut i oktober. Just nu så förhandlar jag med ett tryckeri i Lettland och det är bara detaljer kvar innan manuskriptet är skrivbart. Det har varit lärorikt och jag har fått ett fantastiskt fint bemötande från dem. Dessutom medverkar jag i en antologi. En novellsamling av jämtländska författare där novellerna ska ha någon koppling till länet. I morgon 6/8 har vi en träff för att hjälpa varandra vidare i vårt skrivande.

 

Hur ser din plan ut med ditt framtida skrivande?

Jag har ingen detaljerad plan, utan skriver i första hand för mitt nöjes skull och det kommer jag nog att göra så länge jag känner för det. Förutom GULDFEBER och novellantologin så har jag börjat på ytterligare en roman, som just nu är vilande. När allt omkring GULDFEBER är klart kommer jag att återuppta detta skrivande. Förutom det så har jag en del idéer, men de är fortfarande bara, just idéer.

 

Finns det något övrigt du vill berätta?

En mycket trevlig sak är att ett antal författare i länet bildat ett nätverk. Antalet skrivande personer i länet är väldigt stort och alla har suttit på sina kamrar och skrivit. Nu har JämtlandsRegionen, d.v.s. det tidigare Landstinget i sin kultursatsning även tagit med att man ska stödja författarskap och litteratur. Nätverket och novellantologin är en första aktivitet.

Min hemsida heter: www.skrivovin.se

Min blogg heter: www.runudden.skrivovin.se

 

Första intervjun med Torbjörn hittar du här

Uppföljningsintervjuer

Det var väldigt längesen jag skrev här senast. Det har hänt mycket omkring mig och gör det fortfarande. Allt vad gäller mitt skrivande har legat på is och jag har foetfarande inte kommit igång riktigt. Jag har däremot börjat läsa en del igen.
 
Men nu till varför jag skriver det här inlägget. Jag har gjort en del författarintervjuee här med många härliga människor. För några veckor sen kom en idé. Varför inte göra en uppföljning för att se vad som har hänt sen sist? Blev boken mottagen som författaren hade tänkt sig? Blev det en uppföljare? Ja frågorna kan vara många. När jag frågade min intervjuoffer" blev responsen väldigt positiv. Så den närmaste tiden kommer du få svar på vad som har hänt med några av författarna. Jag kommer även lägga in en länk till den första intervjun som gjordes.