En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Intervju med Åsa Hellberg

Skulle du vilja berätta vem du är och varför du började skriva?

Jag är Åsa Hellberg, Bohulänning från Fjällbacka,  på landskapsflykt sedan 1983. Flyttade till Stockholm -86 och bor numera i Farsta. Jag började skriva när jag skrev min första bok, Casanovas kvinna.

 

Vad tror du din styrka som författare är?

Att jag skriver lättillgängligt, är bra på att hitta på historier, gillar mina egna karaktärer och är tydlig med min genre.

 

Brukar du lägga upp en planering när du ska börja skriva något nytt? T.ex. skriver synopsis, bestämmer var och när du ska skriva mm.

Ja, skrivplanering är jag fenomenal på. Jag vet exakt när manuset ska vara klart och hur mycket jag behöver skriva per dag för att nå mitt mål. Jag håller det dessutom ganska bra. Mina skrivdagar startar vid 9-tiden och jag är sällan klar före 14.00. Inget synopsis eftersom jag hittar på allt eftersom storyn går framåt. Däremot är jag noga med att anteckna vad jag har skrivit om efter varje avslutat kapitel.

 

Om du tänker tillbaka på det första du skrev, vad fick dig att vilja skriva det?

Det första var en självbiografi och den vill jag inte prata om mer än så, men… den första romantiska komedin skrev jag för att jag hade bestämt mig för att skriva ”en glad bok.” När jag väl kom på att Sonja skulle dö i första kapitlet (just det kanske inte var så rolig, förstås) var det öppen väg, och jag skrev den på 5-6 veckor.

 

Var det något som fick dig att tveka till att skriva det? I så fall vad och varför?

Nej, tvärtom. Jag tyckte att jag hade en bra idé, härliga mogna karaktärer och det var bara att köra.

 

När du väl bestämt dig, vad var ditt första steg?

Att skaffa en extern hårddisk och att avsätta tid. Jag skrev en sommar när jag jobbade som coach, och jag skrev fyra dagar i veckan, jobbade tre.

 

Så här i efterhand, tycker du att det var ett bra första steg att ta?

Ja, jag tror på att skaffa sig tid om man har möjlighet. Mina klienter var ändå borta över sommaren, och de få som var kvar i stan kunde jag lägga på samma dagar så att jag fick ledig tid till att skriva.

 

Om du någon gång stöter på ett hinder, tex skrivkramp, vad gör du för att ta dig ur det?

Låter det vara okej en dag tror jag, men jag har aldrig skrivkramp så jag vet faktiskt inte. Vissa dagar går tyngre än andra, men jag har lärt mig att resultatet är lika bra som de dagar det går lätt. Jag kan inte alla fall inte se i texten när det var upp och när det var ned. Att det går tungt har aldrig hindrat mig från att skriva, däremot kanske jag inte producerar lika mycket de dagarna.

 

Har du vid något tillfälle i ditt skrivande känt att det har flutit på extra bra? Gjorde du då något speciellt eller befann dig på något speciellt ställe?

Det har funnits sådana stunder med alla mina fem böcker (femman är ju klar, kommer i mars), och jag hade nog bara bra dagar då, tror jag. Sedan är det ju härligt när man har lyckats lösa en knivighet i manuset, då kan man skriva på i pur lycka.

 

Vad har du gjort för att nå ut med det du har skrivit?

Jag har haft bra förlag, som har god distribution. Sedan var min senaste bok, En liten värld, huvudbok i Bonniers bokklubb och då når man verkligen ut. Med Sonjas sista vilja nådde jag ut för att det pratades mycket om den.

 

En del anser att ens eget skrivande gynnas mycket av att läsa andra böcker. Hur ser du på det?

Absolut. Läsa och skriva, se på teve, film. Allt som berättar en historia gynnar skrivandet.

 

Har du några tips till dem som skriver på sin första bok?

Ha kul!
Gilla det du skriver.
Avsätt tid.
Använd DIN EGEN röst. Berätta den i skrift som du skulle ha berättat den muntligt.
Skriv för att underhålla dig själv.
Skriv först, redigera sen.
Skriver du tusen ord om dagen (ungefär 2,5 A4-sidor utan marginaler) så har du skrivit en normaltjock svensk bok på 80 dagar. Först då kan du börja fundera på vem som skulle vilja läsa ditt mästerverk!

 

Har du något du vill tillägga?

Lycka till med bloggen och ditt eget skrivande!

 


 Foto: Nils Mörner
 
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: