En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Intervju med Sverker Snidare

Möt Sverker Snidare
         
Foto: Sverker Snidare 

Foto: Ewa Snidare 
Skulle du kunna berätta vem du är och varför du började skriva?

Jag är en stockholmskille, född 1943, uppvuxen i Tallkrogen söder om söder. Pappa var folkskollärare, mamma hemmafru. Jag har två äldre bröder. Efter gymnasiet kom jag så småningom in på Handelshögskolan och har ett helt yrkesliv jobbat med siffror, på Vattenfall och Forsmarks Kraftgrupp AB, i Stockholms Stad som stadskassör och sen som konsult. Jag kom sent underfund med att ord är roligare än siffror – fast egentligen visste jag det hela livet. Men trodde inte att man kunde försörja sig på ord. Nu kan jag ägna mig åt orden.

Kan du berätta vad du skrivit för dem som inte vet?

Jag har just publicerat min debutroman, Den Trettonde Messias. Det är en berättelse som utspelar sig för omkring 200 år sedan och handlar om en pojke, Sam, som föds på torp i Forsmarks socken år 1787. När han skall döpas får prästen slag och dör. Många på bruket tror att den lille pojken har djävulen i sig, och när ryktet sprider sig att han har särskilda förmågar att förlösa både djur och kvinnor och att hela sjuka, då förstärks ryktet. Då skolmästare Brage förstår att Sam har kunskap om hans erotiska eskapader på bruket uppviglar han smedlärlingarna att fördriva Sam från bygden. Vi får sedan följa Sam under livet och hans ständiga fråga om hur han skall leva sitt liv för att ge sina gåvor år världen.

Om du tänker tillbaka på det första du skrev, vad fick dig att vilja skriva det?

Lust att skriva.

Var det något som fick dig att tveka till att skriva det? I så fall vad och varför?

Nej, inte tveka att skriva. Men att tveka att tala om för och visa andra. För att jag tänkte att det inte var bra nog.

När du väl bestämt dig, vad var ditt första steg?

Det var så länge sen, så jag minns inte. Men ett viktigt steg var att gå en skrivarkurs (Skrivarakademin var den första) och få bekräftelse på dels att jag kunde skriva ganska bra, och dels att det fanns mycket att lära.

Så här i efterhand, tycker du att det var ett bra första steg att ta?

Ja, att gå skrivarkurs var utan tvekan bra.

Brukar du planera mycket när du ska börja skriva något nytt? T ex att du gör upp en plan på hur mycket och när du ska skriva?

Det beror på alldeles vad det är. En novell börjar med en bild, eller en första mening, sen sätter jag mig och skriver. Min nästa roman har jag haft i huvudet som en idé i flera år, nu har jag skrivit ner idén som en mycket kort synopsis och börjat att omväxlande skriva avsnitt (scener), göra personbeskrivningar och utveckla synopsis. Romanen får bli så stor som den blir, men jag skall försöka göra den kortare än Den Trettonde Messias, som är 369 sidor. När jag skriver? På morgnarna, efter morgonfikat men före min stabila frukost, dvs ett par timmar någonstans mellan kl 06 och 09.

Om du någon gång har stött på ett hinder, när dök det upp och vad bestod det av?

Det största hindret var åtta refuseringsbrev av mitt första romanmanus. Jag slutade skriva i ett par år.

Hur lyckades du ta dig förbi det?

Faktiskt: en ny skrivarkurs, för Ann Ljungberg, med namn ”Rädda romanen”. Som resulterade att jag lade det romanmanuset i lådan, men med förnyad tro på att jag faktiskt kunde.

Har du vid något tillfälle i ditt skrivande känt att det har flutit på extra bra? Gjorde du då något speciellt eller befann dig på något speciellt ställe?

Ett tag var det väldigt trögt att skriva på Den Trettonde Messias. Men så kom jag på hur berättelsen skulle sluta, och sen flöt det på bra. Men jag har alltid haft för mycket annat för mig, så de där benådade skrivarmorgnarna har tidvis blivit rätt sällsynta.

Vad har du gjort för att nå ut med det du har skrivit?

Inte mycket, förrän nu, när jag sitter med en tryckt bok. Och jag känner mig rätt tafatt hur jag skall bete mig. Men försöker på alla sätt jag kan komma på, om det inte kräver att jag sticker ut hakan alltför långt, jag har lite svårt för det. Men jag håller på och lär mig.

Vad har du för tips till dem som skriver på sin första bok?

  1. Ge inte upp.

  2. Få till en ”standardskrivtid” – ja, jag vet att det är svårt för små- och skolbarnsföräldrar med heltidsjobb.

  3. Tro inte att du är färdiglärd – men låt inte det hindra dig att skriva.

  4. Öva. Musiker övar hela livet. Zlatan tränar jättemycket.

Har du något du vill tillägga?

Om du skriver för att det är roligt och/eller för att du gärna vill att någon annan skall läsa – du har något du vill nå ut med – fortsätt att skriva, mycket. Skrivarkurser är enligt min erfarenhet ett sätt både att lära sig och få bekräftat att man kan. Om du skriver enbart för att kunna trycka ”författare” på visitkortet, fundera på om du skall göra något annat.

 

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: