En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Intervju med Anne-Marie Schjetlein

Vem är du och vad har du skrivit?

Mitt namn är Anne-Marie Schjetlein och jag debuterar i höst med ”Döden kvittar det lika”. Det är en spännings-och relationsroman som utspelar sig i Halmstad och delvis i sjukhusmiljö. Jag är en glad och positiv person som trivs när jag har mycket omkring mig. Jag är utbildad sjuksköterska med vidareutbildning inom operation och har en magisterexamen i omvårdnad.

 

Vad har du gjort för att nå ut med det du har skrivit?

Jag hade förmånen att bli antagen av HOI förlag och boken kommer att marknadsföras via deras kanaler. Men idag räcker inte enbart förlagens marknadsföring utan som författare tror jag att man vinner på att samarbeta med förlaget samt att ta egna initiativ i marknadsföringen.
Jag har en författarsida på facebook (Anne-Marie Schjetlein Författare) som handlar om min författaresa från besked om antagning till debut och vidare!

 

Hur kommer det sig att du började skriva?

Jag läste mycket som barn och ungdom och har alltid älskat ord och bokstäver. Penna och papper var mina favoritleksaker. Jag ritade mycket, läste, skrev och textade. Skrev min första dikt i min dagbok när jag var sju år.

2007 läste jag en uppmaning att skriva en påskdeckare. Trodde inte att jag skulle kunna skriva en lång text, jag som bara diktat, men antog utmaningen i smyg. Det blev det första kapitlet i mitt manus. I den slutgiltiga versionen står det inte längre först, men det finns med. Ingen visste att jag skrev förutom min familj. Brytpunkten blev Månpockets internetbaserade tävling som bar namnet ”Ordet är fritt”. Den gick ut på att två författarcoacher: Maria Ernestam och Johan Theorin satte ramarna för projektet med ett persongalleri, miljö och inledande kapitel. Sedan var det fritt fram att skriva nästa kapitel och nästa ungefär som en ”viskalek”, för att vid deadline ett par veckor senare ladda upp sitt alster på Månpockets hemsida för allmän beskådan och kritisk granskning av både läsare som ombads rösta på sitt favoritkapitel samt av författarcoacherna för bedömning och urval. När tredje kapitlet var uppladdat skrev coacherna i sin bedömning att valet stått mellan mitt och en annan deltagares bidrag. Då var jag fast! Jag bestämde mig för att ett av kapitlen i boken skulle bära mitt namn.


Tävlingen var fantastisk för mig på flera sätt, dels tvingades jag visa upp för världen det jag skrev. Jag klev ur skrivbordslådan helt enkelt! Sedan var det en enormt bra skrivskola med två underbara författare som skrivcoacher. Jag lärde mig skrivdisciplin och att leverera en text på en deadline. Samt att fortsätta skriva på det som någon annan hade påbörjat. Vilket innebar att när jag äntligen vann kapitel sju hade berättelsen börjat om och slingrat sig på vägar som andra valt, men jag tvingade mig att radera mina förslag och gång på gång fortsätta och ta vid det någon annan deltagare påbörjat. Förstås skrev jag och skickade in ända till punkt sattes i det tolfte och sista kapitlet. Min lycka var total när jag blev publicerad i ”Dimridåer” Svenska folkets debutroman. Efter den första raden skrevs på min debutroman tog det sju år innan publicering. Livet kom emellan på mer än ett sätt.

 

Hur lägger du upp planeringen när du ska börja skriva något nytt? Om du nu gör en planering. Tex skriver synopsis, bestämmer var och när du ska skriva mm

Jag har alltid undrat hur författare vet att de ska skriva en trilogi. Konstigt nog vet jag det nu. Jag har två böcker till med samma huvudkaraktär i huvudet, delvis på papper och i datorn. Det känns som om karaktärerna stått på paus och nu börjar de leva igen. Det är en häftig känsla! Först mognar en idé i huvudet och sedan punktar jag upp händelser, motiv och scener. Jag delar in ett worddokument i kapitel där jag skriver några ord och börjar plocka från listan. Kanske kan man kalla mitt arbetssätt för synopsis?

 

Om du någon gång stöter på ett hinder, tex skrivkramp, vad gör du för att ta dig ur det?

Skrivkramp tror jag är oundvikligt, men orden blir ett uppdämt behov som till slut måste ut genom pennan eller tangenterna. De går inte att stoppa.

 

Har du vid något tillfälle känt att det flyter på extra bra i ditt skrivande? Vad tror du i så fall

att det beror på?

Ja skrivflow är ett heligt tillstånd! Kommer vid tillfällen av en kombination av skrivtid och deadline.

 

En del anser att ens eget skrivande gynnas mycket av att läsa andra böcker. Vad anser du om

det? Håller du med eller ser du det på något annat sätt?

Håller både med och inte. Jag tror att man får ett rikt språk och empati av att läsa mycket, men som skrivande är det svårt att få tiden att räcka till. Jag läser inte så mycket som jag skulle önska att jag hann, men har mina läsperioder.

 

Vad tror du din styrka som författare är?

Envishet, beslutsamhet och målinriktad. Och att jag gillar marknadsföring, vilket för mig är lika med att möta människor.

 

Har du några tips till dem som skriver på sin första bok?

Ge inte upp. Fortsätt skriv och ta hjälp av proffs såsom skrivkurser, coacher, lektörer och redaktörer.

 

Har du något du vill tillägga?

Jag vill ödmjukt tacka dig Yohannah för att jag fick frågan att bli intervjuad för din blogg.

 

          

 

 

För att beställa Anne-Maries bok på Adlibris, klicka här

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Agneta i Luleå
skriven :

Jag har precis läst ut Anne-Maries bok Döden kvittar det lika och det var en riktig sträckläsningsbok. Jag var bara tvungen att få veta hur det gick. Slutet var överraskande. Riktigt bra debut!

Svar: Vad härligt att höra att du fick en bra läsupplevelse.
Yohannah