En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Intervju med Jan-Erik Ullström

Nyfiken och kreativ
 

Foto: Jan-Erik Ullström
 

På nyårsdagen 2009 började Jan-Erik Ullström med något nytt, något som han knappt ägnat sig åt innan. Han började skriva. Det enda han eventuellt skrivit ihop innan var någon enstaka berättelse och ett par hundratal ventilerande låttexter. Men aldrig någonting av tyngd, enligt honom. År 2000 började han att rita på en karta, trots att han inte anser sig kunna rita. Den plockade han fram då och då under hela 2000-talet. 2008 började en mening att bubbla i honom och som ville ut. Han bar på den inombords under några månader fram till nyårsdagen 2009.

 

Han har alltid varit kreativ och när första meningen väl kommit ut så fanns det inget stopp. Mitt under husrenovering och heltidsarbete började han att skriva. Det tog ett år innan ett manus var färdigt; 750 sidor science-fiction/fantasy. Kartan han påbörjat nästan ett decennium tidigare fick nu ett syfte och Umbria föddes. Efter det här har Jan-Erik kommit fram till vad som är hans kall.

 

”Vägen till Umbria” är ett enormt gåtfullt sci-fi/fantasyäventyr. Boken är första delen av 4 i serien ”Vid Cirkelns slut”. Den finns inte i handeln längre men en nyutgåva planeras

 

”Med slutna ögon” är en thriller i kriminalromanens farvatten. ”En bok de flesta älskar, men som även får vissa att ilskna till i avsky”, säger Jan-Erik. Ett spänningsmoment utöver det vanliga, enligt läsarna. Uppföljaren kommer ut i slutet av 2013.

 

Han tvekade aldrig till att skriva sin första bok. När femte kapitlet var skrivet så insåg han att han skrev på en bok. När människorna runtomkring fick veta det här så var det bara hans familj som trodde på honom. Nu är det däremot fler som gör det. Det här var aldrig ett hinder för honom och är det inte heller än idag, snarare en sporre. När han väl bestämt sig för att skapa den här berättelsen så skrev han bara på. Det var han, datorn och ensamheten mellan 22-01. När han satte mig ned första gången var det precis om det är nu; att vrida på kranen och bara låta det flöda. Att han började på berättelsen genom att bara börja skriva var inte bara rätt utan även livsnödvändigt.

 

Jan-Erik har just nu har ett femtiotal böckers synopsis och utlagda scener i huvudet så p.g.a. det så behöver han prioritera och åtminstone ge planering en chans. Just nu vet han vad han kommer skriva på under 2013-2015. Utöver detta så har han fler idéer runt vad han vill skapa; musik, spel, appar, filmmanus osv. ”Det slutar aldrig. Det minskar aldrig. Det blir bara skönare”, säger Jan-Erik. Han bollar bl.a. två app-idéer med branschfolk.

 

Det största hindret som dykt upp har nog enligt Jan-Erik varit sågningarna. Då kan man ju undra hur han har lyckats ta sig förbi det? Jo på samma sätt som vid alla hinder; genom insikter. ”En människas åsikt om ett objekt säger mångfalt mer om den människan, än om objektet. Mina ord är döda tills någon läser dem, ger dem liv och skapar en upplevelse. Det är den upplevelsen som sedan betygsätts. Med andra ord hyllar eller sågar en kritiker inte boken, utan sin upplevelse. Med andra ord sitt eget inre.” Han spänner öronen när många talar, inte när dem reagerar. Han sprider orden både när han blir hyllad och sågad.

 

Vad gäller att marknadsföra sina böcker så känner han att han säkert kunde ha gjort mer, tex genom Facebook, Twitter, tidningar etc. Men han vill helst av allt bara skriva och stå i skuggan av sina skapelser. Detta är dock svårt i dagens samhälle då synas är A och O.

 

Jan-Erik får fortfarande mycket spe från branschfolk, på grund av att han själv inte läser böcker. ”Det är intressant att se hur människor verkligen inte kan släppa på normer och vanemönster. Vi får se vem som i slutändan står med rent sinne. Givetvis får alla tycka vad de vill, men att tonen direkt blir hård och vass är fascinerande att studera”. Han tycker om att granska människan och mänskligheten. Det går igen både i det han gör PR-mässigt och i det han skriver.

 

 

Avslutningsvis så ger Jan-Erik några tips till den som skriver på sin bok:

 

* Lyssna inte alltför mycket på de som ger ”råd”.

* En persons ord är bara den personens tycke och smak. Detsamma gäller detta tips. Väg det i sinnet och gör med det vad du känner för.

 

*Ta reda på de stora riktlinjerna som bas men sedan är det bara att köra. Hellre en egen stil och älskad av få än en lånad stass och hyllad av alla.

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: