En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Intervju med Pippi Engstedt

Möt Pippi Engstedt

 
Foto: Pippi Engstedt

Skulle du kunna berätta vem du är och varför du började skriva?

Jag heter Pippi Engstedt, är 48 år och växte upp i ett radhus i en Stockholmsförort som yngst av fyra syskon i en mycket läsande familj. Redan i skolan fick jag mycket uppmuntran för mitt skrivande och kunde glömma både tid och rum när jag skrev uppsatser. Jag har i hela mitt liv bott i Stockholm där jag läst litteraturhistoria på universitetet och senare journalistik.

Som journalist sökte jag mig till radiomediet och arbetade som programledare och producent på Sveriges Radio i femton år. Dessutom träffade jag min man på ett radiojobb i Västerås. I och med att vi fick vårt andra barn ville jag jobba i ett lugnare tempo än med direktsändningar i radio. Min barndomsvän Gunilla Welander föreslog att hon och jag skulle skriva en bok om de finaste vandrarhemmen i Sverige när vi båda var föräldralediga samtidigt och så blev det. Vi hade turen att Bokförlaget Arena i Malmö nappade på idén och våren 2006 gav ut vår bok "Vandrarhem vid vatten". Vi upptäckte att vår ersättning inte skulle räcka till att anlita en fotograf, så vi har även tagit alla bilder till boken.

 

Kan du berätta vad du skrivit för dem som inte vet?

Efter debutboken bollade jag ett par idéer med min förläggare på Arena som fastnade för en idé som hade sitt ursprung i vandrarhemboken. De finaste vandrarhemmen var fyrplatserna och 2007 kom min andra bok "Utposter - svenska fyrplatser med logi", denna gång på egen hand utan medförfattare. Även min tredje bok föddes ur min första, i vilken vi hade med ett vandrarhem i form av ett gästhem på ett kloster i östgötska Vadstena. Den tredje boken fick namnet "Kloster - vistelser i stilla rum" och kom 2008. Det är en foto-, guide och reportagebok till svenska och europeiska kloster som har gästhem där vem som helst kan bo oavsett trostillhörighet. Fyrboken kom att bli en bästsäljare och har tryckts i två upplagor. Efter ett uppehåll på ett par år med en del annat arbete, startade jag och min man ett förlag som både ger ut mina böcker och mobilappar. APp- och bokförlaget heter Oddapp. 2011 gav vi ut "Skärgårdsbagerier - vägvisare & bagarrecept" och 2012 kom "Älskade träd - 33 arboreta, en rad alléer och andra fina träd". Mitt fotograferande har levt sitt eget liv och jag har fotograferat till alla mina böcker, något som egentligen är det som jag är mest kreativt nöjd med.

 

Om du tänker tillbaka på det första du skrev, vad fick dig att vilja skriva det?

Jag och min medförfattare ville visa att det finns många vandrarhem som inte är som många tror (trodde!) slitna och inte heller bara har sovsalar, utan ligger på unika platser och är ett inspirerande alternativ till att bo på likformiga hotell. Så egentligen var det nog mer budskapet och ett roligt sätt att resa under arbetet som fick oss att göra den boken. Sen att jag älskar att skriva och formulera mina upplevelser i ord kom mest med på köpet.

 

Var det något som fick dig att tveka till att skriva det? I så fall vad och varför?

Vi båda som skrev vandrarhemsboken hade arbetat med andra saker tidigare och var nog mest uppiggade av ett nytt slags arbete som gjorde att vi vågade. Vi tvekade självklart om vi skulle våga försöka ge ut en bok som oerfarna i bokbranschen, men när vi fick kontakt med ett erfaret bokförlag försvann det mesta av tvekan. Dessutom fick vi hjälp av vår förlagsredaktör med manusbearbetning och hela utgivningsprocessen.

 

När du väl bestämt dig, vad var ditt första steg?

Att få ett etablerat bokförlag att ge ut vår första bok var nog bra för att lära sig hur branschen fungerar. Nu i efterhand förstår jag att vi hade en jättetur som fick ett förlag att nappa – vi visste så lite om förlagsbranschen då att vi inte visste hur svårt det kunde vara att få ett förlag på kroken.

 

Så här i efterhand, tycker du att det var ett bra första steg att ta?

Så mycket har hänt i bokbranschen på de åren som har gått sen min debut att det är svårt att säga. Jag skulle kanske försöka ge ut en e-bok om jag debuterade idag för att undersöka intresset för ämnet. I ett andra steg skulle jag om intresset verkade stort försöka ge ut en tryckt bok, med eller utan etablerat förlag.

 

Brukar du planera mycket när du ska börja skriva något nytt? T ex att du gör upp en plan på hur mycket och när du ska skriva?

Nu med eget förlag så handlar det mesta om att hitta någon slags ekonomisk grundplåt för ett bokprojekt och att till viss del hitta finansiering innan boken ska skrivas. Eftersom jag skriver guide- och inspirationsböcker om olika företeelser så försöker vi hitta passande samarbetspartners beroende på bokinriktning.

 

Om du någon gång har stött på ett hinder, när dök det upp och vad bestod det av?

I finansieringsarbetet finns hur många hinder som helst. Det gäller att alla inblandade parter ska vara nöjda, vilket inte alltid är det lättaste. Skrivkramp drabbas jag av till och från.

 

Hur lyckades du ta dig förbi det?

I finansieringsarbetet förhandlar vi tills alla är nöjda. Skrivkramp kan lösas av att skriva på någon ny plats och man får inse att det krävs mycket tid och disciplin att sätta sig och skriva varje dag. Envishet och tålamod behövs det hur mycket som helst av när det gäller det mesta.

 

Har du vid något tillfälle i ditt skrivande känt att det har flutit på extra bra? Gjorde du då något speciellt eller befann dig på något speciellt ställe?

Jag vill skriva helst på den platsen jag ska skildra och eftersom det har varit många unika och fantastiska platser så har det gått ganska lätt. Men eftersom jag fotograferar också, så har ibland inte tiden och energin på plats inte räckt till för skrivandet. De bilder jag har med mig hem har då hjälpt mig att minnas platsen och gett mig inspiration hemma vid mitt skrivbord. Eftersom skrivjobbet är ett ensamt jobb, ser jag till att träffa kollegor och vänner ofta på frukost eller lunch.

 

Vad har du gjort för att nå ut med det du har skrivit?

På det etablerade bokförlaget användes traditionella marknadsföringskanaler. På vårt egna förlag gör vi pressmeddelanden och utskick till passande branscher. Jag har dessutom producerat fotoutställningar med bilder från mina böcker som visats på flera bibliotek och andra ställen.

 

Vad har du för tips till dem som skriver på sin första bok?

Ha massor med tålamod och ta emot tips och råd från din omgivning. Våga fråga alla dumma frågor, som aldrig visar sig vara dumma!

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: