En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Intervju med Torbjörn Ohlsson

En bankman blir författare Foto: Marie Birkl

 

Det var med stor spänning jag knåpade ihop frågor till denna man som, om jag ska vara ärlig, inte hade så stor bild av. Trots det så var jag väldigt nyfiken på vem han var och jag blev verkligen inte besviken. I den här intervjun berättar Torbjörn Ohlsson om sin resa från jobbet som bankman till författare.

Torbjörn jobbade under många år som säkerhetschef och genom det kom han i kontakt med människor på olika sätt. På grund av alla olika livsöden så fördjupades hans intresse för människor mycket. Under hans år på bank så lärde han sig även hur människor agerar i olika situationer som de inte kan styra över. Under en fjällvandring kände han att han på något sätt ville berätta om sitt yrkesliv. Hur visste han inte men han tog beslutet och ångrade sig inte efter det. Olika händelser och episoder blev nerskrivna som han varit delaktig i och som han nu trodde skulle komma till användning. Detta första steg känner han så här i efterhand att det var helt rätt. ”Dels för att ”inventera” händelser och episoder och därefter göra en sortering i kronologisk ordning”. Det tog honom sen 10 år innan han började skriva på allvar.

2011 kom boken ”Girighet eller makt” ut som utspelar sig i ”bankmiljö”. Man får följa en bank och dess personer under ett antal år. Historien är en blandning av självupplevt, material från massmedia och ren fiktion. Han funderade på om han skulle skriva den helt dokumentärt eller i romanform. Han är tacksam att han valde det sista då det gjorde att han kunde skriva mycket friare, vilket han gillar. Romanen fick ett bra mottagande och det skrivs nu på en uppföljare.

Under 2012 blev första boken uppsatt som teater av en dansstudio i Östersund. Den fick stor uppmärksamhet både i tidningar, tv och radio. Till följd av detta så beställde dansstudion en ny berättelse som förhoppningsvis kommer att visas under 2013 under namnet Sara och handla om en tjej med självskadebeteende. I övrigt skriver Torbjörn på sin blogg samt samlar material till framtida romaner.

Om man ska ta boken ”Girighet eller makt” som exempel, så ägnades den mycket research men trots det så kände inte Torbjörn att han hade tillräckligt när det väl var dags att börja skriva. Han begav sig då till bibliotek och började samla information från 40 år gamla tidningar. Han gjorde likadant med nättidningar men kom inte lika långt tillbaka i tiden. Rutin som han sen la upp för sitt skrivande var att skriva några timmar varje morgon och det håller han fortfarande fast vid.

Som många andra så har även Torbjörn stött på svårigheter i sitt skrivande. Vad gäller ”Girighet eller makt” så tyckte han efter 75-100 sidor att det kändes torftig. Övertygelsen om att storyn höll fanns där så då måste det vara något med skrivandet, tänkte han. ”Jag lät min hustru läsa och hon såg omedelbart vad det var. Det var den s.k. gestaltningen som var lite torftig. Att med enkla ord beskriva personer, händelser och miljöer lite bättre”. Efter detta fick han även professionell handledning genom två skrivarkurser. Efter det har skrivandet gått väldigt lätt och han har fått flera skrivarvänner.

Har man tur så kan det även finnas stunder då allt flyter på och känns bra, vilket det även gör för Torbjörn. Han har turen att allt bara flyter på efter att ha skrivit i några minuter. Det han dock behöver är att ha det tyst omkring sig så då faller det sig naturligt att skriva på tidiga morgnar.

När man då har skrivit klart boken och fått den utgiven så undrar man ju hur man ska nå ut med den till sina läsare. Torbjörns tips är att försöka synas så mycket som möjligt. Vad han gör är att vara aktiv på Facebook, besöka bl.a. företag och bibliotek för att berätta om sig själv, blogga, delta på olika marknader samt samarbeta med andra författare.

Avslutningsvis ger Torbjörn några tips om vad man kan tänka på när man skriver sin bok.

* Tänk igenom storyn, till vem vänder jag mig
* Om du är nybörjare – gå gärna en eller flera skrivarkurser. Det var fantastiskt nyttigt för mig och dessutom roligt.
* Ha en fast rutin (fasta tider) för ditt skrivande.
* Tänk inte så mycket på inspiration utan skriv bara. Kör du fast – hoppa till ett annat avsnitt i boken och skriv, då brukar det lossna.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: