En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Dagens bild

Dagens bild

Samtala

Intervju med Beate Möller

Motivation trots arbetslöshet 


Foto: Johanna Jeansson

 

Vad gör man när man en dag, av olika anledningar, blir av med jobbet? Eller står utan arbete efter en avslutad utbildning? Hur tar man sig vidare och håller motivationen uppe? Mitt ibland allt jobbsökande och all frustration ska man försöka hålla modet uppe. Man har gått från att vara intressant på en arbetsplats till att inte längre behövas.

Beate Möller har tillsammans med Nina Jansdotter skrivit boken ”Arbetslös men inte värdelös”. I den får du på olika sätt tips och idéer på hur man håller sig motiverad trots att man blivit arbetslös.

Som ung skrev Beate poesi och en del dagbok. Det är just i det skrivna ordet och inte bland siffror som hennes intresse ligger. Hon har bland annat en coachutbildning samt informatörsutbildning med sig och arbetar nu med rekrytering. Beate hjälper företag att hitta rätt personal. I sitt arbete har Beate användning av sina egna erfarenheter av tiden som arbetssökande.

Enligt Beate är självkänsla en färskvara och något man behöver arbeta med för att hålla den stabil. ”Hög självkänsla kan medverka till att din motivation finns kvar under tiden du söker arbete”. Du månar om dig själv och ser att du är värd ett nytt jobb. Beroende på hur självkänslan mår finns det olika knep och knåp du kan använda dig av för att få en stabil självkänsla. Det behöver inte vara så avancerade saker du behöver göra. Det viktiga är att du hittar ditt sätt att behålla din självkänsla i med- och motgång.

Det gäller att hitta det man mår bra av för om du mår bra så är det enklare att hålla dig motiverad och arbeta vidare mot målet – att få ett arbete. Var mån om dig själv och om du gillar dig själv blir också självkänslan hög. Gör saker som ger dig ny energi. Energi som du kan ta med dig när du behöver ta nya tag i ditt arbetssökande. Men även om allt inte går helt som man tänker sig så får man lära sig av sina erfarenheter. ”Se det som ny kunskap som också kan bidra med mer motivation när det känns tungt” säger Beate.

Nina och Beate träffades via Facebook och så småningom kom idén till boken ”Arbetslös men inte värdelös” till. Beate hade varit arbetssökande en tid och hon upplevde att det saknades en bok på marknaden som bland annat innehöll frågor som gick på djupet gällande självkänsla, identitet med mera. Hon frågade Nina om hon ville vara med och skriva boken. Först tvekade Nina eftersom hon hade så mycket annat på gång. Som tur var tackade hon ja eftersom boken mötts av stor positiv respons.

Boken kom till genom intervjuer. Det fanns en ram för boken redan från början. Den innehöll olika frågeställningar som Nina och Beate diskuterade kring. På söndagarna när Nina gick på en långpromenad pratade Beate med henne i telefonen och skrev ner allt de pratade om. Det blev en mix av Ninas kunskaper och tankar tillsammans med Beates erfarenheter och reflektioner.

Den här boken är tänkt som en hjälp till självhjälp-bok men även en bok som väcker frågeställningar i det här viktiga ämnet. Boken kan med fördel läsas av alla, oavsett du har ett arbete eller inte.

Beate ger några avslutande tips och idéer till hur man kan jobba med självkänsla och motivation.

* Behåll struktur i vardagen. Ha kvar helgkänslan och ordna ditt fredagsmys.

* Arbeta ideellt, det ger dig energi som bidrar till att hålla ångan och motivationen uppe.

* När det känns trögt, ta ledigt från arbetssökandet och gör sådant som du blir glad över.

* Belöna dig själv när du gjort något du är nöjd med.