En småländsk värmlänning i skrivarvärlden

Här kan du följa mig i mitt skrivande och intressanta människor jag möter på vägen

Intervju med Caroline Hurtig

Möt Caroline Hurtig
 
Foto: Stella Veneris design
 

Skulle du kunna berätta vem du är och varför du började skriva?

Jag heter Caroline Hurtig och är väl en rätt vanlig tjej skulle jag tro. Bor med min sambo i Uddevalla men är ursprungligen från Göteborg. Jag började skriva främst för att jag älskar det men tog det inte på allvar förrän några år sedan. Har i perioder i mitt liv hamnat i depressioner och ångest och upptäckte att skrivandet hjälpte mig på många olika sätt. Jag mår bra när jag gör det och framförallt när jag skriver något som är så långt ifrån min verklighet som möjligt. Man kan för en liten stund glömma allt som pågår runtomkring och bara förlora sig själv i skrivandet. En underbar känsla.

 

Kan du berätta vad du skrivit för dem som inte vet?

Jag har precis börjat på en fantasyserie, den första boken i den serien kom ut 10 december i år. Ödesgudinnans val heter den och är en bok full av fantasi, kärlek och spänning. Jag har en del nordisk folktro med i mitt berättande samt en del mytologi blandat med änglar och demoner. Man får följa flera karaktärer men främst Ödesgudinnan Aria och hur hon ägnat hela sitt liv åt att ta hand om alla själar och hjälpa dem att finna sitt öde. Men vad Aria aldrig har funderat över tidigare är hur livet skulle kunna vara utanför sin roll som gudinna och vad hennes själ har för öde, för varje själ har ett öde även gudinnors.  Bok två i den serien är färdig och den tredje håller på att avslutas, förhoppningsvis om allt går bra så kommer den andra att släppas till jul 2014.

 

Om du tänker tillbaka på det första du skrev, vad fick dig att vilja skriva det?

Det första som jag skrev är en relationsroman, den är inte utgiven och kommer förmodligen aldrig att bli. Man kan säga att det är den som jag har övat mig på och varför jag ville skriva just den var för att jag fick en idé om just den boken och kunde inte släppa tanken på att skriva ner det tills jag en dag gjorde det. Det har nog varit på samma sätt med allt jag har skrivit, jag får en idé som pockar på min uppmärksamhet ända tills jag börjar skriva.

 

Var det något som fick dig att tveka till att skriva det? I så fall vad och varför?

Både jag och nej, då ingen egentligen har vetat om att jag har skrivit så har jag aldrig haft en tanke på att någon skulle läsa det. Jag skrev för min skull och gör det fortfarande så därför tänker jag sällan över om jag borde skriva ditt eller datt för när jag väl skriver så går det av bara farten. När man senare går tillbaka så kan det finnas en del som behöver tas bort eller ändras men det är en del av tjusningen med.  Jag tycker aldrig att man ska tveka om man brinner för något eller ett speciellt ämne. Har du passionen så löser sig resten med.

 

När du väl bestämt dig, vad var ditt första steg?

Mitt första steg var att bara skriva, mitt första manus är lite av en katastrof måste jag säga då jag aldrig tidigare skrivit något men man måste börja någonstans. Och det har varit ett bra övningsmanus att skriva. Jag gick inga kurser eller utbildningar utan skrev bara vad jag ville och kände.

 

Så här i efterhand, tycker du att det var ett bra första steg att ta?

Ja det tycker jag.

 

Brukar du planera mycket när du ska börja skriva något nytt? T ex att du gör upp en plan på hur mycket och när du ska skriva?

Jag är inte alls organiserad eller planerar när jag skriver, Jag skriver så fort jag får möjlighet och i ärlighetens namn så kommer skrivandet ofta i första hand. Nu har jag inga barn ännu och kan förstå att det kommer bli svårare att få tid till att bara sitta ner och skriva när den dagen kommer. Så därför får jag njuta av tiden nu när jag kan styra över det själv. Jag har alltid wikipedia uppe när jag skriver och andra hjälpsamma sökbara sidor så att jag snabbt kan kolla upp något jag är osäker på. Som med Ödesgudinnans val så lusläste jag många böcker och sidor på nätet om nordisk folktro bara för att få grunden till det men sedan har jag ju ändå skrivit det ur min vinkel och på mitt sätt.

 

Om du någon gång har stött på ett hinder, när dök det upp och vad bestod det av?

Jag stöter nästan alltid på hinder i slutet av mina böcker, jag får alltid problem när jag precis ska avsluta ett manus.  Jag vet inte varför men kanske jag drabbas av separationsångest eller något liknande, Allt kan flyta på bra tills jag börjar närma mig de sista kapitlen och det säger bara stopp. Sitter i samma sits nu när slutet på trean ska skrivas och jag har svårt att få ingång inspirationen och fantasin.

 

Hur lyckades du ta dig förbi det?

Jag brukar göra så att jag släpper manuset ett tag, skriver ingenting utan bara låter det vila. Hjälper inte det så brukar jag ta långa promenader och ”brainstorma” med mig själv.  Ringa en vän som har lust och tid till att lyssna på mina tankar och min frustration. Men ofta hjälper det att bara få yttra en tanke högt och skrivspärren släpper. Få bolla idéer och höra någon annans tankar och åsikter om det man skriver.

 

Har du vid något tillfälle i ditt skrivande känt att det har flutit på extra bra? Gjorde du då något speciellt eller befann dig på något speciellt ställe?

När det flyter på extra bra är när jag är ordentligt utvilad och jag har inga krav eller måsten runtomkring. Då kan jag skriva länge. Men det händer ju även att man får in ett bra flyt annars också och det är riktigt härligt.

 

Vad har du gjort för att nå ut med det du har skrivit?

Jag skickade in mitt manus till några olika förlag och fick blandad respons, en del hade inte ens läst den medan andra allvarligt funderade på att ge ut den och tyckte om det jag hade skrivit. Varför de i slutändan valde att säga nej vet jag inte men det var ungefär just då som jag fick kontakt med egenutgivarna. Och efter att ha pratat med dem ett tag så kändes egenutgivning som en möjlighet, och efter mycket om och men så bestämde jag mig att ge ut första boken själv via mitt eget lilla förlag Antares Bokförlag. När det kommer till marknadsföring så har jag inte gjort så mycket ännu och har fortfarande mycket att lära mig. Men jag började med en blogg http://carolinehurtig.blogspot.com där jag skriver om boken och vägen till egenutgivning och sedan en facebook sida för förlaget https://www.facebook.com/antaresbokforlag.

 

Vad har du för tips till dem som skriver på sin första bok?

Vad jag har för tips till någon som skriver sitt första manus är att inte tänka för mycket på allt runtomkring. Bara skriv, då blir det bäst tror jag. Redigera och ändra går att göra senare men först och främst kanske att hitta sin röst som författare och det gör man nog bäst genom att bara slänga sig ut och skriva vad man känner för. Lyssna på dig själv, lita på dig själv och bara skriv!

 

Har du något du vill tillägga?

Önskar och hoppas att framtiden har plats för fler svenska Fantasy och Scifi författare, om det finns plats för mig återstår att se men jag ger det ett försök.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: